Robotista perheenjäsen?

Kymmenen vuoden kuluttua kotonasi saattaa asua robotti.

Vuonna 2050 robotit osaavat jo kommunikoida keskenään, ja roboteista koostuva jalkapallojoukkue pystyy voittamaan maailmanmestaruutta hallussaan pitävän ihmisjoukkueen. Mutta ilman robotin sisällä olevaa näköjärjestelmää tämä ei onnistu, sanoo konenäön ja hahmontunnistuksen tutkija Joni Kämäräinen Tampereen teknillisen yliopiston signaalinkäsittelyn laitokselta.

Kämäräisen mukaan tämän hetken suurin haaste robottien kehittämiselle on niiden näköjärjestelmän ja tiedon käsittelyyn liittyvän ajattelun parantaminen. Silmien kautta tuleva informaatio on ihmiselle valtavan tärkeää, ja näköjärjestelmä on aivojen suurin aktiivinen osa.

Jos haluan nostaa kupin pöydältä, aivojen näköjärjestelmä kertoo, missä kuppi sijaitsee. Mutta olemme vielä tosi kaukana tilanteesta, jossa ymmärtäisimme, mitä kaikkea kupin nostaminen läikyttämättä ja pudottamatta edellyttää. Se on yksi tekoälyn Graalin maljoista, ja sen löytäjälle aukenevat kaikki ovet.

Myös robottien opettaminen pitää saada helpoksi.

Robotille pitää voida sanoa, että tules nyt katsomaan, niin minä näytän kuinka kahvia keitetään. Sitten kun olen töissä, robotti voi harjoitella itse kahvipannulla. Se voi myös kysyä robottien oman, rinnakkaisen internetin kautta kahvinteko-ohjeita muilta roboteilta. Robotit alkavat kommunikoida toistensa kanssa ja muodostavat lopulta samanlaisen yhteisön kuin ihmisillä.

Kämäräinen arvioi, että noin kymmenen vuoden sisällä meille alkaa tulla kotirobotteja. Aluksi ne ovat huvikäyttöön tarkoitettuja, mutta vähitellen niistä kehittyy arjen avustajia, jotka voivat auttaa vanhuksia ja lapsia. Lopulta niistä tulee perheenjäseniä.