Tietomaan yleisöluennot la 31.10.2015

Tekeekö 5G elämästä helpompaa? Kuka tarvitsee robotteja? Miten toimitaan turvallisesti tietoverkoissa? Mitä mieltä on itsensä mittaamisessa? Muun muassa näihin kysymyksiin pureudutaan Tietomaan yleisöluennoissa. Tekniikan asiantuntijat kertovat käytännönläheisesti päivänpolttavista aiheista. Luvassa on esimerkkejä ilmiöistä, jotka vaikuttavat ihmisten arkeen. Yleisö voi myös esittää mieltään askarruttavia kysymyksiä. Luentoja emännöi Tutkija Pii, tieteilijä avaruudesta.

Kolme-kaksi-yksi..PUM!

Päivän juontajan Tutkija Piin avaruudellinen tiede-elämys käynnistää koko perheen tapahtuman.

 

Sata ja yksi anturia! Mihin mittaaminen meitä vie?

TkT Pekko Vehviläinen, Suomen mitatuin mies

Itsensä mittaaminen on voimakkaassa kasvussa. Kenen tahansa on mahdollista käyttää älylaitteita oman kehonsa analysoitiin. Mitä kaikkea mittausdatalla voi tehdä? Yli sadan mitta-anturin Pekko Vehviläinen paljastaa mittaustensa salaisuudet.

 

Yhteys tökkii! Tekeekö 5G elämästä helpompaa?

Tutkimusjohtaja TkT Ari Pouttu, Centre for Wireless Communications, Oulun yliopisto

Puheessa esitellään lyhyesti mikä, milloin ja miten muuttuu tietoliikennetekniikassa, kun 5G saapuu ihmisten arkeen. Mitä uutta voidaan odotella esimerkiksi palveluissa ja ihmisten kokemassa laadussa? Asioita valotetaan osin esimerkein.

 

Hei meitä vakoillaan! Olenko turvassa tietoverkoissa?

Professori TkT Juha Röning, Oulun yliopisto

Kun käytämme nettipalveluita ja laitteita, emme aina voi olla varmoja niiden luotettavuudesta. Professori Juha Röningin vetämä tutkimusryhmä on tunnettu tietoturva-aukkojen havaitsija ja raportoija kansallisesti ja kansainvälisesti.

 

Choose IT or loose it! Kannattaako informaatiotekniikan alalle kouluttautua?

ICT-asiakkuuspäällikkö Janne Mustonen, Business Oulu

Fiksu nuori valitsee alan, joka on monipuolinen, kansainvälinen ja työllistävä. Hyvästä palkasta puhumattakaan. Korkeakouluun ja IT-alalle! kannustaa Business Oulun ICT-asiakkuuspäällikkö Janne Mustonen.

 

Robotit tulevat! Kuka niitä tarvitsee?

Toimitusjohtaja DI Matti Tikanmäki, Probot Oy

Mikä on robotti? Kuka rakentaa robotteja ja mistä uudet ideat tulevat? Näihin ja muihinkin kysymyksiin saat vastauksen Matti Tikanmäen pitämältä robottiluennolta. Luento on suunnattu erityisesti lapsiperheille, mutta tarjolla on varmasti uutta tietoa myös aikuisemmalle väelle.