Tekniikan päivien taustavoimia

Munkkiniemen yhteiskoulun oppilaat haastattelivat Ville Pulkkia ja Raija Huikkoa, jotka ovat osallistuneet Tekniikan päivien tekemiseen.

Professori Ville Pulkki

Ville PulkkiVille Pulkki on ollut järjestämässä Tekniikan päiviä ja hän halusi päästä kertomaan niistä myös muille. Tekniikan päivät ovat kerran kahdessa vuodessa järjestettävä tapahtuma Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Turussa. Tekniikan päivillä on monia erilaisia pajoja, joissa esimerkiksi koodataan. Siellä on myös monia professoreja eri aloilta puhumassa teknologioista.

Pulkki on 44-­vuotias ja ammatiltaan akustiikan professori. Hän valmistui diplomi­-insinööriksi 1994, ja hänestä tuli virallisesti professori 2012. Hänen merkittävin keksintönsä on äänensiirtolaite, Vector Base Amplitude Panning (VBAP). VBAP on keksintö, jota käytetään virtuaalisten äänien asettamiseen siihen kaiuttimeen, johon haluaa. VBAP:ia käytetään muun muassa elokuvateollisuudessa. Pulkki on palkittu jopa Hollywoodissa keksinnöstään.

Ville Pulkki päätyi akustiikan professoriksi, koska hän piti koulussa musiikista, matematiikasta ja luonnontieteistä. Sen jälkeen hän kiinnostui äänistä ja hän alkoi suunnitella äänilaitteita. Hän opiskeli Aalto-­yliopistossa ja Sibelius­ Akatemiassa kolme vuotta. Ääniä hän on tutkinut 20 vuotta erilaisilla tieteellisillä menetelmillä.

Hän pitää äänistä, koska hänellä on tutkitusti todella hyvä kuulo ja ne ovat hänen mielestään kiehtovia. Hänestä tuntuu aivan uskomattomalta, kun hänen laitteitaan  käytetään esimerkiksi elokuvan ääniraidoissa. Hänen työhönsä kuuluu kaikenlaista rakentelua, mistä tuleekin hänen mottonsa: ”Leikin legoilla joka päivä”.

Teksti: Joel Molander, Tarmo Lindfors, Onni Saarinen ja Kalle Vehkaluoto

Asiantuntija Raija Huikko

Raija HuikkoPerjantaina 6. marraskuuta haastattelimme Helsingin Tekniikan päivillä Raija Huikkoa, joka vastasi kysymyksiimme ystävällisesti. Hän on Espoossa asuva TKK:lta valmistunut diplomi-insinööri, joka edustaa Aalto­-yliopistoa Tekniikan päivillä. Huikko kuuluu Tekniikan päivien järjestävään organisaatioon. Aalto­yliopistolla on kolme tehtävää, jotka ovat tutkimus, opetus ja yhteiskunnallinen vaikutus joista hänen tehtävänsä liittyy viimeiseksi mainittuun.

Huikkon mukaan Tekniikan päivien tarkoitus on teknologioiden tutuksi tekeminen ja nuorten innostaminen teknologioiden pariin. Tekniikan päivät ovat kaikille kiinnostuneille avoin tapahtuma, ja Huikko toivoo, että kaikki tekniikasta kiinnostuneet henkilöt saapuvat kuuntelemaan eriteemaisia luentoja.

Ensimmäiset Tekniikan päivät järjestettiin Dipolissa vuonna 2008. Idea lähti siitä, että Helsingin yliopisto oli järjestänyt Tieteen päivät. TKK:lla koettiin, että tekniikka on tiedettä myös, mutta vähän konkreettisempaa. Haluttiin, että tekniikka tehtäisiin suurelle yleisölle tunnetuksi. Tämän takia luotiin tapahtuma, joka aina vuorottelee Tieteiden päivien kanssa, jotta ne eivät koskaan olisi päällekkäin.

Huomenna Tekniikan päiville odotetaan paljon koululaisia myös perheidensä kanssa. Tapahtuma onkin kaikille avoin tapahtuma. Luentoja on kahdessa eri salissa, ja niissä on asiantuntijoita tekemässä erityisesti IT­-alaa tutuksi. Tapah on myös teemaan liittyviä pajoja.

Teksti: Roosa, Lotta ja Annika 8A