Tekniikan päivät Otaniemessä
29.9.2017

Dipoli, Otakaari 24

VAPAA PÄÄSY!

Ohjelma Otaniemi

Työpajat Otaniemi

Pe 29.09.2017

Lumituuli, 1 krs.

14.30
Tuija Pulkkinen, Aalto-yliopisto

Avajaispuhe

14.40-15.00
Kari Raivio

Terveydenhuolto kriisiytymässä – auttaako teknologia?

15.00-15.30
Raimo Sepponen, Aalto-yliopisto

Sairauksien ennaltaehkäisy

Teknologian kehitys on parantaut sairauksien diagnostiikkaa ja hoitoa merkittävästi. Personalisoitu hoito sekä uudet etämonitorointi ratkaisut parantavat hoitotuloksia edelleen. Samalla terveydenhuollon kustannukset jatkavat nopeaa nousuaan. Krooniset sairaudet ovat suurimmat kustannusten aiheuttajat. Voidaanko tunnistaa henkilöt, joilla on riski sairastua ja ennaltaehkäistä sairastuminen. Teknologian kehitys tarjoaa ratkaisuja tähänkin kysymykseen.

15.30-16.00
Markku Partinen, Uniklinikka

Miksei uni tule?

16.00-16.30
Kaisa Poutanen, VTT

Meneekö ruoka pillereiksi?

Mitä ruoantuotannossa ja jakelussa on tapahtumassa ja miten ruoka voi tukea terveyttä?

16.30-17.00
Marina Heinonen, Helsingin yliopisto

Lisäaineiden turvallisuus ja käyttö elintarvikkeissa

Lisäaine ei tee ruuasta huonoa. Päinvastoin, lisäaineet parantavat ruuan säilyvyyttä, rakennetta, makua ja väriä. Säilöntäaineet lisäävät ruuan turvallisuutta estämällä haitallisten homeiden ja bakteerien kasvua. Kovan rasvan tuomaa täyteläisyyttä esim. jugurteissa ja jäätelössä voidaan korvata lisäaineella, joka voi olla ravintokuitua. Lisäaineet makeuttavat virvoitusjuomia ja ketsuppia ilman turhia kaloreita. Ruuan houkuttelevuutta voidaan myös lisätä luonnosta peräisin olevilla lisäaineilla kuten punajuuren tai porkkanan väreillä.

17.00-17.30
Heikki Nieminen, Aalto-yliopisto

Voiko lääke surffata ääniaalloilla?

17.30-18.00
Synnöve Carlson, Aalto-yliopisto

Aivokuvantaminen – aivotutkimuksen viisasten kivi?

Kaleva, 2. krs

15.00-15.30
Kimmo Kaski, Aalto-yliopisto

Datalähtöinen terveydenhuolto

15.30-16.00
Anne Pitkäranta, HUS

Biopankki ja big data - näytteestä tiedoksi, tiedosta osaamiseksi

Biopankkiin kootaan ihmisperäisiä näytteitä ja tietoja lääketieteellistä tutkimusta ja tuotekehitystä varten. Biologisiin näytteisiin liitettävät yksilön tiedot muodostavat valtavat tietoaineistot (big data, massadata). Digitaalista massadataa hyväksi käyttäen tietokone opettelee ja oppii algoritmeja, jotka mahdollistavat yhä yksilöllisemmän potilashoidon. Tekoäly tulee muuttamaan potilaiden diagnostiikkaa ja hoidon valintaa mutta myös lääkärin toimenkuva ja rooli tulevat muuttumaan. Annan esimerkkejä HUS:ssa käynnissä olevista tekoälyä hyödyntävistä projekteista, jotka tähtäävät kohti räätälöidympiä hoitoja.

16.00-16.30
Kiti Müller, Nokia

Terveystiedon faktat ja fiktiot internetin valtateillä

Internetistä terveyteen ja sairauksien hoitoon liittyvää tietoa hakeva ihminen on hetkessä informaatioviidakossa. Hakukoneisiin näpytetyt sanat tuottavat näyttöruudulle tuhansia linkkejä. Uskomukset, oletukset, mielipiteet, tutkimuksen pohjalta tuotettu tieto ilmaantuvat näytölle saman arvoisina. Tutkittu tieto monipuolistuu ja päivittyy. Tutkimustieto ja siitä vedetyt johtopäätökset voivat myös olla keskenään ristiriitaisia. Ihminen itse viime kädessä päättää, mitä tietoa hän pitää luotettavana.

16.30-17.00
Jukka Seppälä, Aalto-yliopisto

Bioaktiiviset polymeerit ja 3D-printatut biomateriaalit

Uudet biopolymeerit mahdollistavat kontrolloitua aktiiviaineannostelua ja bioaktiivisia komposiitteja. Lääketieteellisiä käyttöjä varten polymeerien tulee täyttää samanaikaisesti lukuisia ominaisuusvaatimuksia. Yleensä biomateriaalien tulee olla ehdottoman stabiileja, joskus hallitusta biohajoavuudesta on etua.
Nopea kehitys useilla toisiaan täydentävillä aloilla on mahdollistanut merkittäviä edistysaskeleita yksilöllisten bioaktiivisten implanttien tuottamisessa. Jukka Seppälä ryhmineen on tutkinut ja kehittänyt uusia biopolymeerejä, jotka soveltuvat työstettäviksi edistyneillä 3D-tuotantotekniikoilla.
Näkymä on huikea, kun uudet bioaktiiviset materiaalit osataan yhdistää 3D-tuotantotekniikoihin ja edelleen lääketieteellisen kuvantamisen tuottamaan informaatioon yksilöllisten implanttien tuottamiseksi.

17.00-17.30
Jouni Partanen, Aalto-yliopisto

3D-tulostuksen teknologiat ja sovellukset

17.30-18.00
Michael Gasik, Aalto-yliopisto

Kaunis vartalo - millä hinnalla?

Aiheena on injektoitavat kauneushydrogeelit (ei botox) ja niiden turvallisuus. Näitä käytetään päivittäin kasvavissa määrissä ympäri maailmaa. Ovatko ne riittävän turvallisia? Mitä on hyvä tietää ennen hoitokäyntiä? Esityksessä annettaan pikakatsaus näihin biomateriaaleihin sekä pohditaan niiden etuja ja mahdollisia haittoja sekä uusia kehitystrendejä.

Sief, 2. krs

15.00-15.30
Marketta Niemelä, VTT

Millaista on vanheta robotin kanssa?

Esityksessä visioidaan, miten robotteja voidaan hyödyntää ikäihmisten itsenäisen asumisen tueksi ja millaista on vanheta robotin kanssa.

15.30-16.00
Samuel Kaski, Aalto-yliopisto

Tekoälyllä täsmähoitoa

Tekoäly mullistaa alan kuin alan, eikä terveyskään säästy. Mutta haluammeko tekolääkäreitä hoitamaan tekosairauksia vai täsmälääkäreitä antamaan täsmähoitoja? Lääkäri tarvitaan mukaan jatkossakin monestakin syystä, ja samoin hoitajat, mutta toiveita on paremman hoidon mahdollistavista paremmista työkaluista. Samuel Kaski kertoo tekoälystä yleisesti, ja erityisesti tutkimuksista joiden tavoitteena on että lääkäri yhdessä tekoälyn kanssa pystyisi tekemään parempia valintoja kuin kumpikaan erikseen.

16.00-16.30
Tomi Laurila, Aalto-yliopisto

Diagnostiikkaa nanomateriaaleilla

Hiilen eri nanomuotoja yhdistelemällä voidaan luoda uusia nanoluokan materiaaleja, joilla on ennen näkemättömiä fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Näillä materiaaleilla on monia mielenkiintoisia sovelluskohteita terveysteknologiassa, kuten pienet bioyhteensopivat anturit, joilla voidaan mitata reaaliajassa erilaisia biologisia kohdemolekyylejä. Esimerkkeinä kliinisistä sovelluskohteista ovat hermostolliset sairaudet, kuten Parkinsonin tauti sekä erityyppiset diagnostiset menetelmät pienten lääkeainepitoisuuksien nopeaan määrittämiseen vaikkapa kokoverestä. Yllä mainittu teknologia mahdollistaa myös henkilökohtaisen lääketieteen kehittymisen tarjoamalla keinoja määrittää esimerkiksi geneettisesti räätälöidyn lääkehoidon todellisia vaikutuksia elimistössä.

16.30-17.00
Lasse Murtomäki, Aalto-yliopisto

Valohoitoa värikalvolle

Lasse Murtomäen aiheena on silmän takaosan, ts. retinan sairauksien lääkehoito, joka on hyvin vaikeaa monestakin syystä. Tavoitteena on valmistaa lääkevalmiste, joka vapauttaa lääkettä silmän takaosaan kontrolloidusti; Murtomäen kontrollimetodi on valo, joka muuttuu valmisteessa lämmöksi. Lämpö puolestaan hajottaa valmisteen rakennetta paikallisesti siten, että siihen kätketty lääke vapautuu. Tutkimuksen uutuutena on Indocyanine Green (ICG) -nimisen molekyylin käyttö valon muuntamisessa lämmöksi. ICG on jo kliinisesti hyväksytty silmän kuvantamisessa, mikä helpottaa valmisteen viranomaishyväksyntää.

17.00-17.30
Mikko Juntunen, Aalto-yliopisto

Uudenlainen röntgendetektori

17.30-18.00
Visa Sippola, Aalto-yliopisto (Surgify)

Uudella tekniikalla entistä turvallisempaa kirurgiaa

Kirurgisia poria käytetään nykyisin laajalti erilaisissa leikkaustoimenpiteissä esimerkiksi pään ja selän alueella, raajojen toimenpiteissä, sekä hammaslääketieteessä. Kirurgiset porat ovat kuitenkin haastavia käyttää ja ne voivat vaurioittaa leikkausalueella olevia hermoja tai verisuonia. Surgify:n kehittämä vaihtokärki sopii olemassa oleviin kirurgisiin poriin ja sisältää patentoidun mekanismin, joka estää poraa leikkaamasta luita pehmeämpiä kudoksia. Visa Sippola kertoo Surgify:n teknologiasta, sekä sen kehittämiseen liittyvistä askeleista.

Pe 29.09.2017

0-100 vuotiaille
minuuttia
Diagnostinen polku

• Kasvuseula lapsen kasvun seurantaan (VTT)
• Mittaussormus stressin mittaamiseen (Moodmetric)
• Älä tule paha stressi, tule hyvä stressi (VTT)
• Vuorokausirytmin tarkkailu kännykällä (Aalto)
• Kiihtyvyysanturi vuoteessa – langatonta mittausta nukkuessa (Murata)
• Hengityskaasun analysaattori (VTT)
• Jatkuva verenpainemittaus ranteesta (Murata)
• Beat2Phone – rytmihäiriöstä tieto kännykkään (VTT)
• Terttu-terveystuoli mittaa ja seuraa terveydentilaa (Aalto)
• Alzheimerin taudin varhaisdiagnoosi (Combinostics)

0-100 vuotiaille
minuuttia
Hyvinvointipolku

• Hyönteisiä syötäväksi (EntoCube)
• Kasvisruokaa synnyttävä taikapata (VTT)
• Hyvinvoivat jalat 3D-pohjallisilla (FootBalance)
• Urheiluanalytiikka (VTT)
• Tutkasovellus sokeiden liikkumiseen (VTT)
• Puettava äly (Aalto)
• Directed evolution experience -peli (Aalto)
• Aivohalvauspotilaan kuntoutusjärjestelmä (Aalto)
• Jalat pidemmäksi: miten ja miksi? (Synoste)